Långfredag 7 april

Honoring Our Pain for the World

Långfredagen 7 april bjuder på två intrycksfulla konserter i S:ta Maria Domkyrka i Visby. Båda evenemangen har fri entré med möjlighet att stödja festivalen med frivilligt bidrag.

Olivier Messiaen: Kvartet för tidens ände

för violin, cello, klarinett och piano

kl. 11.00 i S:ta Maria Domkyrka

Vid andra världskrigets utbrott placerades Messiaen (1908-1992) i den franska armén som sjukvårdare. I maj 1940 blev han tillfångatagen av tyska trupper och hölls som krigsfånge i ett fångläger i Görlitz i Schlesien under ett års tid. I lägret träffade Messiaen en violinist, en cellist och en klarinettist bland sina medfångar och skrev "Quatuor pour la fin du temps" med sig själv som pianist. Med tyskarnas hjälp kunde verket uruppföras för en publik på ca 400 personer bestående av andra krigsfångar och lägervakter.Uruppförandet skedde i Stalag VIII A den 15 januari 1941. Messiaen mindes senare tillfället och sade: "Aldrig har jag blivit lyssnad till med så mycket uppmärksamhet och förståelse." Kvartetten betraktas allmänt som ett av de stora kammarmusikverken under 1900-talet. Verket har 8 satser och är baserat på Uppenbarelseboken, kapitel 10, verserna 1-7. Texten om de olika satserna är delvis utdrag av tonsättarens egna kommentarer till verket.

Anima pianotrio med Antonia Mallach, Raphaél Meulemans och Gisela Herb grundades 2021 och hade sin debut vid Påskfestival Gotland 2022 med en konsert i Visby Domkyrka. Konserten blev mycket uppskattad av publiken och sen dess har trion haft många uppträdandnen i olika sammanhang. Anima ser fram emot att framföra Messiaens fantastiska Kvartett för tidens ände tillsammans med norska Håkon Vestly, f.d. solo klarinettist från Stavanger Symfoniorkester.

Mer info på : https://animapianotrio.com/


Rolf Martinsson: Lukaspassionen

kl. 17.00 i S:ta Maria Domkyrka

Många tonsättare har tonsatt berättelsen om Jesu sista tid med utgångspunkt i de olika evangelierna.

Likt J. S. Bach har tonsättaren Rolf Martinsson (*1956) jobbat tillsammans med en librettist, i detta fallet författaren och poeten Göran Greider, som har använt Lukasevangeliet som grund för librettot.

Med Rolf Martinssons nyskrivna musik och Göran Greiders nydiktade texter sammanflätade med Lukasevangeliet, har de gett denna nästan 2000 år gamla berättelse om Jesu lidande en modern och spännande utformning som tilltalar den moderna människan.Verket har redan spelats över åttio gånger runt om i Sverige och utomlands.

Lukaspassionen framförs under ledning av domkyrkoorganist Peter Alrikson. Övriga medverkande:

Elin Jakobsson, sopran och evangelist
Staffan Liljas, Kristus
Tomas Lindström, recitation
Lars Linna, flöjt
Diane Combee, oboe
Henning Fredriksson, cello
Josef Karnebäck, kontrabas
Elke Unt, orgel
Visby domkyrkas oratoriekör