Media
 Invigninskonsert Källunge kyrka

 Smakprovet: ett kraftprov så hög grad förlitar sig på ensamma solister. Sådana vibbarfårjagdockintevid det här tillfället - förmodligen för att det är så förståndigt kurerat. Även om artisterna kliver ut på scengolvet en åt gången(för det mesta),så finns det ett grundackord som gör att delarna att harmoniera med varandra - nästan som spelade alla i samma orkester. Om resterande programpunkter är någotatthakanjagomöjligenveta;dettavarjusomsagtbaraettaxplock.Ändå inbillarjagmigattprogrammetsbredd ochkvalitetsnivådenhärkvällensäger någotompåskfestivalensomhelhet.Arrangemangetharbaraettårpånacken, menförmindelfårdetgärnablientraditionavdethär. Söndagensinvigningfungeradebåde somettkraftprovochettsmakprov.Efteråtärjagmätt,mensugenpåmer.

edvin Högdal edvin.hogdal@ gotlandstidningar.se

0498-20 24 23

Festival Dans, musik och konst - årets påskfestival är invigd. GT var på plats när ett axplock ur programmet framfördes i Källunge kyrka i söndags.

Just det där ordet-axplock-används i det officiella festivalprogrammet för att beskriva det som publiken fick uppleva under invigningen i Källunge. Smakprov är ett annat namn för samma sak;den detaljen gjorde att jag begav mig till öns märkligaste kyrka med ganska låga förväntningar. Men tingen med smakprov är ju inte att man ska äta sig mätt,utan bli sugen på mer. Därför förvånades jag över hur bra denna tillställning ändå stod på egna ben. Kvällen började finstämt med vokalensemblen AdFontes,som sjöng delar ur da Vittoria-sviten "Tenebrae responsories"(stycket framförs i sin helhet i dag i Lau kyrka). Kören medverkade även under fjolårets festival och är således veteraner i sammanhanget.

Överraskningarna stod snarare de yngre talangerna för -i synnerhet norska flöjtisten Astrid Bjelland, som bland annat kan höras på Folkan i Hemse på onsdag. Där deltar också sångaren Ella Svedbring Friis-Hansen och nyckelharpisten AntonJönsson,som båda imponerade under invigningskonserten. En annan höjdpunkt som nog bör omnämnas var Unn Dahlmans extatiska dansnummer"Motpol"-den programpunkt som kanske tydligast förkroppsligar och ger uttryck åt temat för årets påskfestival,avgrund-befrielse. Invigningskvällen dominerades av solo uppträdanden, och det kommer att fortsätta på det spåret under veckan. Det föreligger alltid en risk att soppan kan uppfattas som litet tunn närmani

"Söndagens invigning fungerade bådesomett kraftprov ochett smakprov. Efteråtär jagmätt, mensugen påmer.

FaKta ●Påskfestival Gotland, som arrangeras av föreningen med samma namn, är en festival med fokus på klassisk musik, konst och dans. Årets upplaga blir den andra någonsin. Ur programmet ●27 mars, lau kyrka: Vokalensemblen Ad Fontes. 28 mars, Hemse Folkhögskola: Unga talanger från Gotland och Norge. 29 mars, Fröjel kyrka: Gisela Herb och Maria Bue Kessel med flera spelar Beethoven och Sjostakovitsj. 30 mars, domkyrkan: Unn Dahlman dansar, Gisela Herb, Ilmari Hopkins och Maria Bue Kessel spelar. 1 april, Fårö kyrka: Unga talanger i Påskgudstjänst. 1 april, almedalsbiblioteket: Pianoafton med Peter Friis Johansson. ●Under veckan visas även konst av bland andra Siri Iversen Ejve och Ulrika Holgersson Hägg i Domkyrkan, Mårtens lada i Rute och hos Grafik