Media

 Invigninskonsert Källunge kyrka, 25 mars 2018

Påskfestival Gotland - årets påskfestival är invigd. GT var på plats när ett axplock ur programmet framfördes i Källunge kyrka i söndags.

Smakprovet: ett kraftprov 


Just det där ordet-axplock-används i det officiella festivalprogrammet för att beskriva det som publiken fick uppleva under invigningen i Källunge. Smakprov är ett annat namn för samma sak;den detaljen gjorde att jag begav mig till öns märkligaste kyrka med ganska låga förväntningar. Men tingen med smakprov är ju inte att man ska äta sig mätt,utan bli sugen på mer. Därför förvånades jag över hur bra denna tillställning ändå stod på egna ben. Kvällen började finstämt med vokalensemblen AdFontes,som sjöng delar ur da Vittoria-sviten "Tenebrae responsories"(stycket framförs i sin helhet i dag i Lau kyrka). Kören medverkade även under fjolårets festival och är således veteraner i sammanha

Överraskningarna stod snarare de yngre talangerna för -i synnerhet norska flöjtisten Astrid Bjelland, som bland annat kan höras på Folkan i Hemse på onsdag. Där deltar också sångaren Ella Svedbring Friis-Hansen och nyckelharpisten AntonJönsson,som båda imponerade under invigningskonserten. 

En annan höjdpunkt som nog bör omnämnas var Unn Dahlmans extatiska dansnummer"Motpol"-den programpunkt som kanske tydligast förkroppsligar och ger uttryck åt temat för årets påskfestival,avgrund-befrielse. 

Invigningskvällen dominerades av solo uppträdanden, och det kommer att fortsätta på det spåret under veckan. Det föreligger alltid en risk att soppan kan uppfattas som litet tunn när man i så hög grad förlitar sig på ensamma solister. Sådana vibbar får jag dock inte vid det här tillfället - förmodligen för att det är så förståndigt kurerat. Även om artisterna kliver ut på scengolvet en åt gången(för det mesta),så finns det ett grundackord som gör att delarna att harmoniera med varandra - nästan som spelade alla i samma orkester. 

Om resterande programpunkter är något att ha kan jag omöjligen veta;detta var ju som sagt bara ett axplock. Ändå inbillar jag mig att programmets bredd och kvalitetsnivå den här kvällen säger något om påskfestivalen som helhet. Arrangemanget har bara ett år på nacken, men för min del får det gärna bli en tradition av det här. 

Söndagens invigning fungerade både som ett kraftprov och ett smakprov. Efteråt är jag mätt, men sugen på mer.


edvin Högdal edvin.hogdal@ gotlandstidningar.se  , GT, 27 mars 2018